We zijn met verlof van woensdag 29 maart tem woensdag 5 april.
Online kunnen afspraken vanaf 6 april terug gemaakt worden.
Duizeligheid is een veel voorkomend, chronisch en vaak onbehandeld probleem. De behandeling hangt af van de oorzaak en de aard van de symptomen. Duizeligheid heeft veel mogelijke oorzaken, waaronder verstoring van het binnenoor, bewegings duizeligheid en neveneffecten van medicatie. Soms wordt het veroorzaakt door een onderliggende gezondheidstoestand, zoals een slechte bloedsomloop, infectie of letsel. Er is een verband gevonden tussen angstgevoelens, verhoogde emotionele respons en duizeligheid.
Symptomen kunnen een vals gevoel van beweging of draaien zijn, een licht gevoel in het hoofd of een flauw gevoel, onvastheid of verlies van evenwicht, een gevoel van zweven of een zwaar gevoel in het hoofd. Hieronder vindt u uitleg over verschillende soorten aandoeningen die duizeligheid kunnen veroorzaken.
BPPV (benign paroxysmal positional vertigo of “kristallen”) is de meest voorkomende oorzaak van duizeligheid. Letterlijk vertaald betekent dit ‘goedaardige, in aanvallen optredende houdingsgebonden duizeligheid’. Deze toestand veroorzaakt een intens, plots en kort (5 - 30 seconden) maar vals gevoel dat u draait of beweegt. Deze episodes worden veroorzaakt door een snelle verandering in hoofdbeweging, zoals wanneer u zich in bed omdraait, kleding uit de wasmachine haalt, het plafond schildert, enz. Bij dit soort duizeligheid is geen medicatie nodig. De behandeling omvat specifieke manoeuvres die worden uitgevoerd door gespecialiseerde kinesitherapeuten die ook tevens thuis oefeningen meegeven.
Een ontsteking van de vestibulaire zenuw is het op één na meest voorkomende vestibulaire probleem. Het kan een intense, constante duizeligheid veroorzaken. Als u ook plotseling gehoorverlies heeft, kunt u labyrintitis hebben. Het wordt gekenmerkt door een geleidelijk begin, gevolgd door een ernstige aanval van draaien en braken. Het kan worden veroorzaakt door griep, stress en andere aandoeningen die uw immuunsysteem verminderen. Ernstige symptomen duren 1 - 7 dagen en worden geleidelijk beter in 1 - 6 maanden. Duizeligheid treedt op bij alle hoofdbewegingen. Hiervoor is het belangrijk dat er in een vroeg stadium behandeld wordt met NSAID (niet steroïdale anti-inflammatoire drug) voor sneller herstel en dit in combinatie met vestibulaire revalidatie.
Langdurige, progressieve, degeneratieve ziekte die het evenwicht- en het gehoororgaan van het binnenoor aantast. Deze ziekte houdt de overmatige ophoping van vocht in uw binnenoor in. Het wordt gekenmerkt door clusters van aanvallen en remissies. De episodes van duizeligheid duren maximaal 8 uur en de symptomen kunnen fluctuerend gehoorverlies, oorsuizen en het gevoel van een verstopte oor zijn. De symptomen nemen af tussen de aanvallen, maar er is een progressief gehoorverlies na verloop van tijd en duizeligheid tussen de aanval (zich dronken voelen). Behandelingen omvatten vestibulaire revalidatie tussen de aanvallen door. Er moet aandacht worden besteed aan het dieet - het beperken van de inname van zout, suiker, cafeïne en alcohol helpt de symptomen te verminderen. Geen medicatie is effectief bij de behandeling van deze aandoening. Betahistine (Serc) mag niet worden gebruikt, omdat het veel bijwerkingen heeft (hoofdpijn, misselijkheid, maagproblemen).
Mensen die last hebben van migraine kunnen episoden van vertigo of andere vormen van duizeligheid hebben, zelfs als ze geen ernstige hoofdpijn hebben. Dergelijke episodes kunnen minuten tot uren duren en kunnen gepaard gaan met hoofdpijn, evenals licht- en geluidsgevoeligheid.
Je kunt je duizelig voelen als je hart niet genoeg bloed naar je hersenen pompt. Oorzaken zijn onder meer: Daling van de bloeddruk. Een dramatische daling van uw systolische bloeddruk - het hogere getal in uw bloeddrukmeting - kan leiden tot een licht gevoel in het hoofd of een gevoel van flauwvallen. Het kan optreden na te snel rechtop zitten of staan. Deze aandoening wordt ook orthostatische hypotensie genoemd. Slechte bloedcirculatie. Aandoeningen zoals cardiomyopathie, hartaanval, hart aritmie en voorbijgaande ischemische aanval kunnen duizeligheid veroorzaken. En een afname van het bloedvolume kan onvoldoende bloedtoevoer naar uw hersenen of binnenoor veroorzaken.